petek, 13. december 2013

7 mitov o pogajanjih

  1. Pri pogajanjih vedno nekdo izgubi! NE DRŽI. V kolikor pogajanja pripeljete do zaključka, zmagata oba. Morda ne skladno s pričakovanji, a niti ne premalo, da se ne bi strinjala.
  2. Dobri pogajalci se rodijo! NE DRŽI. Pogajanja so kot golf - v obeh veščinah si boljši s kilometrino, a kombinirati je treba znanja in izkušnje - ne samo vaja in ne le teorija.
  3. Dober pogajalec je trd in neizprosen. Ker je "dober pogajalec" in praviloma rutinirano visoko tvega? A se pogosto ne izide in zato se praviloma ne splača. Sploh pa NE DRŽI na dolgi rok.
  4. Za uspeh je potrebno zavajtati in uporabljati (male) laži. "Blef" - ne laž - je lahko del taktike. Ampak, kdaj in koliko blefirati? Taktika: nič ne zamolčite, a ne povejte vsega...
  5. Prijazni ljudje "najeb.." NE DRŽI. Radi delamo z etičnimi ljudmi moralne drže (=prijazni), ki držijo besedo. Verjemite - na dolgi rok se VEDNO izplača.
  6. Dober pogajalec vedno dobi, kar hoče. NE DRŽI VEDNO. Velikokrat so to najmanj učinkoviti pogajalci. Dober pogajalec redko dobi vse kar želi. Vedno dobite, kar želite? Dvignite cilje!
  7. Dober pogajalec se zanaša na intuicijo. NE DRŽI POVSEM.  Intucija je pomembna, predvsem pri taktiki in dinamiki pogajanja, sicer pa so pogajanja skupek trdega dela in priprav.

KAJ RES DOPRINESE K USPEHU POGAJANJ?


MNOGOTERI SO VPLIVI NA POGAJANJA




POGAJANJA SO TOREJ....TRDO DELO!




 

POGAJANJA SO LE (SKLEPNI) DEL (NABAVNEGA) POSTOPKA

Ni komentarjev :

Objavite komentar